Gezonde voeding. Hoe zit het nu?
19 november 2013 
2 min. leestijd

Gezonde voeding. Hoe zit het nu?

Voeding speelt een centrale rol in ons leven. Niet eten is geen optie. Cambridge begeleidt cliënten bij het aanleren van een gezond eetpatroon. Verantwoord en smakelijk eten blijkt, met een beetje hulp, heel goed samen te kunnen gaan. Het gaat daarbij om de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.

Gezonde voeding en je eetpatroon veranderen

Gezonden voeding tomaatOm je huidige gewicht te beheersen is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. In het algemeen hebben vrouwen circa 2000 kcal nodig en mannen 2500 kcal per dag. Als je het precies wilt weten, kun je navraag doen bij een onafhankelijk Cambridge consulent, die dit per individu kan narekenen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, geslacht, mate van beweging, gewicht en lengte.

Voor het bereiden van evenwichtig samengestelde maaltijden, biedt Cambridge Weight Plan en Bewustzijn Met hulpmiddelen in de vorm van:

  • Cambridge Kookboek
  • Receptenpagina op de Cambridge website

Koolhydraten

Koolhydraten_aardappelKoolhydraten zijn een belangrijk en onmisbaar onderdeel in een gezonde voeding. Van belang is om de goede koolhydraten te eten; deze leveren meer vitamines, mineralen en vezels en zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
Je hebt goede en slechte koolhydraten. De slechte (zoals chips, snoep, frisdrank, witte rijst en witbrood) bieden weinig verzadiging, waardoor je er gauw te veel van gaat eten. In dit kookboek wordt overwegend gebruik gemaakt van goede koolhydraten. Dit zijn groenten en fruit, volkorenproducten, zilvervliesrijst, gekookte aardappelen en melkproducten.

Eiwitten

Eiwitten leveren van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging. Als je dagelijks voldoende eiwitten eet, heb je dus langer een verzadigd gevoel. Eiwitrijke producten zijn: vlees(waren), vleesvervangers, vis, melkproducten, ei, kaas en brood.

Vetten

Vetten leveren van alle voedingsstoffen de minste verzadiging en de meeste calorieën. Voor je gezondheid is het belangrijk om onderscheid te maken in goede en slechte vetten en voornamelijk te kiezen voor de goede vetten.
De goede vetten zijn onverzadigd en zitten in: olie, vloeibare boter, vis, noten en olijven.
Deze veten zijn goed omdat ze het cholesterol verlagen.
De slechte vetten zijn verzadigd en zitten in: harde boter, vet vlees, volle melkproducten, snoep, koek en saus. Deze vetten zijn slecht omdat ze het cholesterolgehalte verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Wat zijn de essentiële basisvoedingsmiddelen?

Voor een gezonde voeding heb je een aantal basisvoedingsmiddelen nodig:

  1. Groente en fruit: Deze zijn belangrijk vanwege de vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, voedingsvezels en andere stoffen die goed zijn voor de gezondheid.
  2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten: Belangrijk vanwege koolhydraten, eiwit, voedingsvezels, vitamine B en mineralen zoals ijzer.
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: Belangrijk vanwege eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, vitamine B en visvetzuren.
  4. Vetten en olie: Belangrijk vanwege vitamine A, D, E en K en essentiële vetzuren.
  5. Dranken: Belangrijk vanwege vocht en noodzakelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Alle dranken tellen mee: water, melk(producten), koffie, thee, sap, etc.

Hoeveel mag ik van alles hebben?

In onderstaande tabel is globaal aangegeven wat een mens aan dagelijkse hoeveelheden nodig heeft. Hierin staan de basisingrediënten met de belangrijke stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Behalve naar leeftijd is er onderscheid gemaakt naar geslacht: mannen hebben gemiddeld genomen een grotere energiebehoefte dan vrouwen.

19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar
Groente 200 g 4 opscheplepels 200 g
4 opscheplepels
150 g 3 opscheplepels
Fruit 200 g
2 stuks
200 g
2 stuks
200 g
2 stuks
Brood 210-245 g
6-7 sneetjes
175-210 g
5-6 sneetjes
140-175 g
4-5 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
200-250 g
4-5 aardappelen/
opscheplepels
150-200 g
3-4 aardappelen/
opscheplepels
100-200 g
2-4 aardappelen/
opscheplepels
Melk(producten) 450 ml 500 ml 650 ml
Kaas 1 ½ plak
(30 g)
1 ½ plak
(30 g)
1 plak
(20 g)
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers 100 – 125 g 100 – 125 g 100 – 125 g
Halvarine 30-35 g
5 g/sneetje
25-30 g
5 g/sneetje
20-25 g
5 g/sneetje
Bak-, braad- en frituurproducten, olie 15 g
1 eetlepel
15 g
1 eetlepel
15 g
1 eetlepel
Dranken (inclusief melk) 1 ½ -2 liter 1 ½ -2 liter 1 ½ -2 liter

De kleinste hoeveelheden zijn voor vrouwen en de grootste hoeveelheden voor mannen.
Voorbeeld met brood: hier geldt 210 gram aanbevolen voor vrouwen, 245 gram voor mannen.

Reactie plaatsen
Online afvallen met het 1 op 1 dieet Bianca en Jeroen

Afvallen met Online begeleiding van het 1 op 1 dieet

Wil jij meer informatie over onze aanpak van het dieet?