Afvallen
Bianca Doorn
Afvallen
04/28/2014
1 min
0

Afvallen met onregelmatige diensten

04/28/2014
1 min
0

Onregelmatige diensten (verpleegkundige, stewardess, ploegendiensten)
Het natuurlijke bioritme van het lichaam raakt makkelijk ontregeld door afwijkende werk- en rusttijden, zoals bij nachtdiensten. Het draaien van nachtdiensten betekent dat je werkt tijdens de natuurlijke slaapperiode waarbij je normaal gesproken fysiek en mentaal in de ruststand staat. Om het lichaam zo snel mogelijk te laten wennen aan de nachtdienst is het belangrijk om je te houden aan een drie maaltijdenstructuur.

Over het algemeen slapen mensen met nachtdiensten minder en verandert dus ook hun bioritme . Mensen met onregelmatig werk en ook nog eens de zorg voor anderen (zoals stewardessen, verpleegkundigen en politie agenten) moeten extra aandacht geven aan hun voedingspatroon en gezondheid. Ze kunnen het niet gebruiken om duizelig te worden of zelfs flauw te vallen tijdens hun dienst. Ook als je in een fabriek ploegendienst draait en met gevaarlijke machines werkt zal je moeten uitkijken.

Als moe bent ga je vaak meer eten; het zogenaamde honger hormoon Leptine speelt daarbij een rol. Dit kan er voor zorgen dat je de verkeerde tussendoortjes gaat eten.
Ons advies is om bij dit soort onregelmatige diensten geen programma te volgen lager dan de 800 maaltijd. Omdat je bij het 800 programma een reguliere maaltijd – of bij een hoger programma zelfs twee tot vier verantwoorde tussendoortjes – kun je voorkomen dat je naar verkeerde etenswaren grijpt en kun je je eetmomenten beter verdelen.

Daarom gelden naast het programma advies nog een paar tips:

  • Eet tijdens een avond of nachtdienst elke 2-3 uur een lichte maaltijd of tussendoortje. Dit zou je kunnen doen door de warme maaltijd met warme groente te bereiden, zodat je als tussendoortje nog wat ruimte hebt voor tomaatjes of andere rauwe groenten. Op dezelfde manier kun je een maaltijd of shake verdelen in twee porties.
  • Beter om 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten, dus zeker niet bij thuiskomst nog een volledige shake of maaltijd. Maar beter ook geen thee, koffie of koolzuurhoudende dranken 3 uur voor het slapen gaan.
  • Je ziet vaak dat mensen na een nacht werken maar tot een uur of 1 ‘s middags slapen. Het beste is om dan op te staan, te ontbijten en een half uur sporten of te fietsen, wandelen of zwemmen.
  • Later op de middag als de moeheid weer terug keert, is een dutje zeker een goed advies en eventueel in de avond nog een keer.
  • Indien de cliënt het liefst met het gezin mee eet is dat prima, maar als het mogelijk is om pas later op de avond warm te eten, is de nacht vaak beter vol te houden.
  • Helaas kun je niet altijd voorkomen dat iemand aankomt tijdens de nachtdienst, ondanks dat hij/zij zich netjes aan het programma houdt. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op een niet natuurlijk situatie.

Voor nog meer tips download
Bron: Cambridgeweightplan.nl

Reacties
Categorieën