Waarom moeten we ontbijten?
19 mei 2013 
1 min. leestijd

Waarom moeten we ontbijten?

Waar moet een goed ontbijt aan voldoen? Schud je spijsvertering wakker! OntbijtMensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om te dik te worden als mensen die ‘s ochtends wel eten. Ontbijten schudt je spijsvertering wakker. Wat kun je het beste eten om van de positieve effecten te profiteren? Ontbijt, afvallen, overgewicht, stofwisseling, dieet, spijsvertering

Je ontbijt zorgt dat je darmen op gang komen. Je krijgt hiermee energie binnen die je helpt om fit en geconcentreerd aan de dag te beginnen. Bovendien ga je minder snel snaaien als je goed ontbeten hebt. Uit veel onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen niet ontbijten en overgewicht. Goede redenen te over dus om ‘s ochtends de tijd te nemen om te eten.

Vezelrijk menu

Begin de dag met een voedingsstoffenboost. Wetenschappers van Harvard benadrukken dat de voordelen van ontbijten alleen gelden als je kiest voor een vezelrijk menu.
Het Voedingscentrum adviseert iedere dag te beginnen met tenminste één volkoren product. Liefst besmeerd met halvarine of een ander zacht broodsmeersel voor goede vetzuren. Caloriearm beleg is bijvoorbeeld jam, vruchtenhagel, appelstroop of 30+ kaas.

Start je liever niet met brood? Dan is magere yoghurt met muesli een goede optie. Aan zo’n bakje zuivel kun je nog meer gezonde stoffen toevoegen door een hand zemelen, bosbessen, stukken banaan of ander fruit toe te voegen. De meeste ontbijtgranen bevatten wel veel vezels, maar ook veel suiker en calorieën.

Licht beginnen

Je ontbijt is dus een cruciale maaltijd als je op je gewicht let. Om van het verzadigingseffect van het ontbijt te profiteren, volstaat een crackertje niet. Sommige diëten beginnen de dag zo licht, dat snoepen en snacken wel heel verleidelijk wordt. Zie het dus niet als je eerste mogelijkheid calorieën te sparen, maar als de basis voor een snackvrije dag. Eet genoeg en geniet.
Als je vlak nadat je opstaat geen trek hebt, kun je alleen wat fruit nemen. Maar, neem dan later op de ochtend wel een boterham of magere yoghurt met muesli. Zo voorkom je dat het ‘tienuurtje’ uit de hand loopt.

Er is geen magisch moment om te eten. Het is alleen zo dat als je niet ontbijt, je eerder valt voor calorierijke happen later op de dag. Ook levert een groot ontbijt vaak veel verzadigd vet op.

Tip

Ben je dol op het Angelsaksische grote ontbijt? Maak dan af en toe eens een omelet van twee eieren met ham en gesmolten 30+ kaas. Eventueel met ketchup. Je eet dan ruim 25 procent van wat je dagelijks aan calorieën nodig hebt, ongeveer 550, maar dat is nog altijd veel minder dan een echt Big Breakfast. Voor nog meer recepten kun je kijken bij recepten Cambridge 800.

Reactie plaatsen
Online afvallen met het 1 op 1 dieet Bianca en Jeroen

Afvallen met Online begeleiding van het 1 op 1 dieet

Wil jij meer informatie over onze aanpak van het dieet?