Heeft slaaptekort invloed op mijn gewicht?
03 december 2013 
0 min. leestijd

Heeft slaaptekort invloed op mijn gewicht?

Slaaptekort beïnvloedt energiebalans “Hoeveel uur bent u gewend te slapen?” Als het aan onderzoekers van The Pennsylvania State University ligt, gaan diëtisten deze vraag stellen aan cliënten met overgewicht. In een literatuurstudie hebben zij namelijk een verband gevonden tussen slaapduur en obesitas. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.


Minder dan 6 uur slaap per nacht kan al nadelige effecten hebben op de energiebalans. De regulering van honger- en verzadigingshormonen raakt verstoord: het gehalte aan ghreline – het hongeropwekkende hormoon – neemt toe terwijl het gehalte aan het verzadigingshormoon leptine afneemt. Deze combinatie kan de energie-inname verhogen. Volgens de literatuurstudie heeft een slaaptekort niet veel invloed op het energieverbruik, al zijn er aanvullende nauwkeurigere methoden nodig om subtiele veranderingen te meten.

SlaaptekortVolgens de onderzoekers is gewichtsverlies in combinatie met slaaptekort nadelig voor de lichaamssamenstelling, omdat dan het spierweefsel relatief meer afneemt. De onderzoekers adviseren daarom een regelmatig slaappatroon bij gewichtsbeheersing.

Bron: ScienceDaily

Reactie plaatsen
Online afvallen met het 1 op 1 dieet Bianca en Jeroen

Afvallen met Online begeleiding van het 1 op 1 dieet

Wil jij meer informatie over onze aanpak van het dieet?