Afvallen
Jeroen van der Ploeg
Afvallen
01/15/2018
2 min
0

Alcohol en afvallen

01/15/2018
2 min
0

Natuurlijk wil ik afvallen. Maar heel af en toe een wijntje en/of biertje en het liefst met een borrelhapje moet toch kunnen? Het is zo gezellig….
Ook dit soort vragen komen wij in de praktijk tegen. Het antwoord is niet zo moeilijk. Van ons mag je alles, maar als je echt serieus wilt afvallen is het niet zo verstandige keuze. Als je je aan het stappenplanhoudt dan heb je waarschijnlijk gezien dat alcohol niet wordt vermeld in je keuzelijst van voeding. Dat is tenminste duidelijk. Bij geen één dieet staat alcohol vermeld en logisch want alcohol heeft geen voedingswaarden.

Maar wat doet alcohol dan tijdens het afvallen?

Eten en drinken zorgen niet alleen voor dat je calorieën binnenkrijgt, maar ook dat je calorieën verbrandt. Maar met alcohol gaat dit proces toch anders. Alcohol heeft geen voedingswaarde die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. We noemen dit lege calorieën. Je lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan en wil hier dus snel van af. De lever breekt de alcohol af tot een zuur (azijnzuur). Je lichaam ziet dit zuur als een vergif en moet daar van af. Het lichaam zal eerst de energie uit dit zuur verbranden en stopt met verbranden van de overige calorieën. Alle overige calorieën uit voedsel wat je eet wordt opgeslagen als vet. Het gevolg is dus aankomen in gewicht omdat er meer vet wordt opgeslagen in het lichaam.

Nog een minpuntje is dat je bij het nuttigen van alcohol meer honger krijgt. Alcohol beïnvloedt je bloedsuikerspiegel waardoor een bitterbal, kaas/worst, chips of wat dan ook snel genomen is. Nog meer lege calorieën die niet goed worden verteerd en worden opgeslagen als vet. En al die lege calorieën zorgen voor meer trek. Herkenbaar bij een gezellig avondje met de nodige drank en snaai?
Herkenbaar die wisselwerking? Zelfs de dag erna heb je hier vaak nog last van. Goedemorgen weegschaal, goedemorgen (bier)buik.

Reken eens uit….

Bier is tussen de 90 en 135 calorieën per glas
Wijn is tussen de 80 en 165 calorieën per glas
Gemixte dranken en likeuren zijn nog hoger in calorieën
Stel je eens voor als je een aantal glazen op hebt en de nodige snacks. Nutteloze calorieën die niets toevoegen….. ja, aankomen in gewicht.

Afvallen is je doel toch? Vind je het niet zonde als je de hele week afvalt en dan door bovenstaande het merendeel van je werk voor niks is geweest? Zo duurt het nog langer voordat je je streefgewicht behaald of stop je omdat het toch niet lukt doordat dit proces te vaak voorkomt en jij nog niet door hebt waarom je niet goed afvalt?

Liever een gezellige avond zonder alcohol met een gezellig onderonsje op de weegschaal dan een avond met alcohol en een chagrijnige week.

Wees je bewust en zorg voor een juiste mindset. Waarom wil je een glaasje en wat doet het met je en wat heeft het effect op het afvallen.

En denk niet nooit meer(?), want straks als jij je afslank doel hebt behaald zal je vast hieraan terugdenken en ook daar een bewuste keuze in (wel of niet) maken.

Reacties
Categorieën